Kvasny Prum. 2006; 52(7-8): 226-227 | DOI: 10.18832/kp2006021

Antioxidačná aktivita medziproduktov pri výrobe piva.Recenzovaný článek

Radoslav SELECKÝ, Daniela ©MOGROVIČOVÁ
Oddelenie biochemickej technológie, Ústav biotechnológie a potravinárstva, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, STU, Bratislava, Slovenská Republika,

Metódou FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma), zaloľenou na redukcii ľelezitého tripyridyltriazínového komplexu antioxidantmi vzorky, bola stanovená antioxidačná aktivita sladiny (ekvivalent redukovaného ľeleza 1,92 mmol.l-1), mladiny (2,46 mmol.l-1), mladého piva (1,89 mmol.l-1) a piva po dokvasení (1,63 mmol.l-1). Antioxidačná aktivita sledovaných pív z obchodnej siete variovala v rozmedzí 1,52-2,57 mmol.l-1 (alkoholické pivá) a 0,95-1,46 mmol.l-1 (nealkoholické).

Klíčová slova: antioxidačná aktivita, sladina, mladina, pivo

Zveřejněno: 1. červenec 2006 

Reference

  1. Lermusieau, G., Liégeois, C., Collin, S.: Reducing power of hop cultivars and beer ageing. Food Chemistry 72, 2001, 413-418. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Fantozzi, P., Montanari, L., Mancini, F., Gasbarrini, A., Addolorato, G., Simoncini, M., Nardini, M., Ghiselli, A., Scaccini, C.: In vitro antioxidant capacity from wort to beer. Lebensm.- Wiss. u. Technol. 31, 1998, 221-227. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Benzie, L.F., Strain, J.: Ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Analytical Biochemistry 239, 1996, 70-76. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Basařová, G., Čepička, J., Doleľalová, A., Kahler, M., Kubíček, J., Poledníková, M., Voborský, J.: Pivovarsko-sladařská analytika 1-3 zv., Merkanta, Praha, 1993, 965.