Kvasny Prum. 1997; 43(7-8): 196-199 | DOI: 10.18832/kp1997014

K problematice analytického stanovení obsahu α-hořkých kyselin ve chmelu.Recenzovaný článek

K. KROFTA, J. TICHÁ

Stanovení obsahu α-hořkých kyselin ve chmelu je klíčovou podmínkou při uzavírání obchodů s chmelem. V praxi se používá řada metod, které ovšem neposkytují ekvivalentní výsledky. V článku autor provádí srovnání nejčastěji užívaných metod stanovení α-hořkých kyselin (titrační, HPLC, spektrofotometrická). Z velmi širokého rozmezí rozdílů mezi metodami (v krajním případě až 30 %) je proto nezbytné při jednáních o nákupu chmele přesně specifikovat použitou metodu pro výše uvedená stanovení.

Klíčová slova: chmel, hořké kyseliny, kapalinová chromatografie, index skladování chmele, spektrofotometrie

Zveřejněno: 1. červenec 1997