Kvasny Prum. 1995; 41(4): 105-110 | DOI: 10.18832/kp1995007

Stanovení nižších alifatických halogenuhlovodíků v pivu pomocí statické a dynamické haedspace analýzy.Recenzovaný článek

J. ČULÍK, V. KELLNER, F. FRANTÍK, M. JURKOVÁ

Obsah nižších alifatických halogenuhlovodíků ve varní vodě může být, kromě kontaminace spodních vod organickými látkami, ovlivněn i volbou použitého dezinfekčního činidla při její úpravě v pivovaře. V článku jsou popsány a vzájemně porovnány progresivní analytické metody pracující na principu statické dynamické headspace analýzy. Výsledky získané při běžné kontrole kvality exportních piv a piv navržených na udělení jakosti Czech made potvrzují skutečnost, že obsah nižších alifatických hlagenuhlovodíků těchto výrobcích nepřekročil hranici udávanou ČSN 75 7111 pro pitnou vodu.

Klíčová slova: pivo, alifatické uhlovodíky, metody stanovení, headspace analýza

Zveřejněno: 1. duben 1995