Kvasny Prum. 1974; 20(4): 73-78 | DOI: 10.18832/kp1974013

Charakteristika technologické efektivnosti přípravy mladiny kontinuálním dekokčním způsobem v poloprovozním měřítku.Recenzovaný článek

J. MOŠTEK

Byla ověřována technologická funkce poloprovozního zařízení pro přípravu mladiny kontinuálním dekokčním způsobem, realizovaného podle čs. patentu č. 135 168 autorů J.Dyra a J.Moštka. Kapacita zařízení je cca 5 hl 10° sladové mladiny za hodinu. Kontinuálně připravené mladiny byly bohatší na obsah zkvasitelných forem sacharidů ( zejména maltózy), na obsah celkových dusíkatých látek, Lundinových B a C dusíkatých frakcí, a - aminodusíku, inozitolu a izo- a -hořkých kyselin (Klopper). Proti srovnávacím várkám se dosahovalo stejného nebo vyššího varního výtěžku.

Klíčová slova: pivovarská technologie, dekokční způsob, popoprovoz

Zveřejněno: 1. duben 1974